hr/en

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Baština

Odsjek baštine Kinokluba Zagreb

Odsjek baštine osnovan je 2017. godine s ciljem s ciljem očuvanja materijalnog naslijeđa Kinokluba Zagreb, poput filmskih i VHS vrpci, dokumentacije Kluba od njegovog osnivanja do danas, filmske tehnike i nagrada koje su njegovi članovi osvajali na raznim natjecanjima u okviru domaćeg i međunarodnog organiziranog kinoamaterizma. 

Odsjek se prvenstveno bavi popisivanjem, digitalizacijom i distribucijom filmova iz povijesti Kluba, zaštitom, sistematizacijom i pohranom ne-filmskog arhivskog gradiva, organizacijom informacijskih sustava koji obuhvaćaju gradivo Kluba (digitalni arhiv, popisi gradiva) te prezentacijom povijesti i utjecaja Kluba putem predavanja i projekcija u zemlji i inozemstvu.

Kinoklub Zagreb želi omogućiti svima zainteresiranima za povijest i djelovanje Kluba da dobiju uvid u gradivo što je moguće na dva načina: 

  1. Pregled digitaliziranog gradiva u Digitalnom arhivu ovdje

  2. Pregled konvencionalnog gradiva u prostorijama Kluba uz prethodni dogovor

Pregled gradiva u Digitalnom arhivu se vrši uz pomoć pretraživača, filtera i ključnih riječi. Pregled u Kinoklubu se može ostvariti slanjem pisanog zahtjeva na mail adresu kkz@kkz.hr s naznakom gradiva koje se želi pretraživati, zbog pripreme gradiva i dogovora termina pregleda.

Kinoklub Zagreb želi osigurati maksimalnu dostupnost našeg gradiva za korištenje, stoga je ono besplatno. Ukoliko korištenje zahtijeva dodatne usluge ili se istražuje posebno staro gradivo čiji integritet treba dodatno osigurati, kao neprofitna organizacija čije djelovanje se velikim dijelom oslanja na volonterski angažman, prihvaćamo jednokratne donacije koje se poslije ulažu u nabavu dodatne arhivske opreme i osiguranja zaštite gradiva.

Kako je Kinoklub Zagreb obilježio zagrebačku kulturnu scenu u skoro sto godina te je velik dio građana prošao kroz naše radionice, projekcije i druge programe, KKZ je neotuđivo isprepleten kako s gradskom tako i obiteljskom poviješću mnogih pojedinaca. Nije rijetkost da dobijemo upite građana koji nam žele donirati gradivo svojih koji su bili članovi Kluba. Stoga, ukoliko ste zainteresirani da sačuvamo gradivo vezano za Klub, a koje je u vašem posjedu, slobodno nas kontaktirajte oko potencijalne donacije gradiva s ciljem njegove zaštite i proširenja saznanja o njegovoj povijesti.